Sari la conținut

Invitați

Hans Christian Post

Din 2000, Hans Christian Post a lucrat intermitent în domeniul filmului documentar. Prima oară ca asistent de cercetare, apoi ca cercetător, asistent de scenariu și director de producție. Din 2014 a devenit regizor și producător independent, și a realizat documentarele Last Exit Alexanderplatz, Whose City?, We are here, Where·to With history? În 2022 a finalizat Best in the World. 
Deține o diplomă de master și un doctorat în Cultură Modernă la Universitatea din Copenhaga. Domeniul său principal de cercetare este memoria culturală și urbană. Având Dresda și Berlinul drept cazuri principale, el a scris pe larg despre legătura dintre urbanism, conservarea clădirilor, memorie și istorie.

Nathan Eddy

Nathan Eddy (*1984) este jurnalist și regizor premiat de filme documentare. Primele sale filme, The Absent Column (2013) și Starship Chicago (2017) prezintă eforturile de a salva clădiri amenințate din Chicago.
Cel de-al treilea său film, Battleship Berlin (2021),  documentează eforturile de a salva două clădiri iconice brutaliste din perioada Războiului Rece. Cel de-al patrulea său film Helmut Jahn: In a Flash, este un portret al arhitectului germano-american. Eddy lucrează în prezent la două proiecte, unul despre Gemäldegalerie și o continuare pentru Starship Chicago.

Dano Dekan

Născut și crescut în Bratislava, Dano a iubit întotdeauna poveștile, dar nu a studiat niciodată regia. Formarea sa este în producție, unde a lucrat 6 ani ca manager de producție la unele dintre cele mai provocatoare proiecte din Slovacia. Dano a lucrat și în publicitate din 2013 cu clienți renumiți și a câștigat și premii. De asemenea, a regizat documentare pentru televiziuni. Filmul său despre arhitectul modernist Ilja Skoček, din seria ICONS (Portrete), a avut premiera în 2020. 

Jan Louter

Jan Louter (1954) este regizor independent de documentare pentru televiziune și cinema, operele sale fiind deopotrivă vizuale și conceptuale, imaginative și provocatoare. A portretizat numeroși scriitori și artiști, dar este de asemenea interesat de probleme sociale. A realizat în jur de 35 de documentare. Majoritatea au fost proiectate la festivaluri naționale și internaționale de film din Europa, S.U.A., China și Australia. Munca lui a fost recunoscută la nivel internațional, câștigând premii la festivaluri. A câștigat de două ori Mențiunea Specială a Juriului din partea Institutului American de Film din Los Angeles.

Bogdan Suditu

Bogdan Suditu este conferențiar universitar la Facultatea de Geografie a Universității din București. Domeniile sale de interes profesional sunt guvernanța teritorială, locuirea, geografia socială, planificarea urbană și teritorială, istoria urbană și toponimia. Autor al cărților Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989), Edit. Compania (2016) și Mobilități și strategii rezidențiale urbane și periurbane. Studiu de caz – București, Edit. Universității din București (2011).

Andrei Rus

Andrei Rus este conferențiar universitar în cadrul Facultăţii de Film din UNATC Bucureşti, unde predă cursuri de istoria filmului. Coordonează proiectul „Arhiva Activă”, de digitalizare și de prezentare a unor arhive audio-vizuale din România. A fost, timp de patru ani, director artistic al Festivalului de Film Documentar și Drepturile Omului „One World Romania”. A coordonat timp de șapte ani revista de cinema „Film Menu” şi a organizat, împreună cu ceilalţi colegi de redacţie, proiecţii frecvente de filme, în cadrul Cineclubului Film Menu și a evenimentului „Să Film!”. A realizat selecții de filme pentru festivaluri de film din România („Timishort” și „NexT”). A fost membru al mai multor jurii de specialitate în cadrul unor festivaluri de film, inclusiv în Juriul Revelation France 4 al secțiunii „Semaine de la Critique”, de la Cannes. A fost consilier pentru cinematografie al miniștrilor culturii Vlad Alexandrescu și Corina Șuteu și, timp de trei ani, membru în Consiliul de administrație al Centrului Național al Cinematografiei.

Ana Szel

Ana Szel, cineast, doctorand și asistent universitar la UNATC, absolventă a masterelor de Filmologie și Comunicare, lucrează cu arhivele din 2016, când a coordonat procesul de recuperare a arhivei de documente a studioului cinematografic „Alexandru Sahia”. Angajată ca arhivistă a studioului „Sahia”, colaborează în proiecte pe teme de arhivă cu instituții ca Ministerul Culturii, Arhiva Națională de Filme, Centrul Național al Dansului București și organizații culturale, printre care One World Romania, Tranzit Iași, Galeria H’art, Galeria Posibilă etc. În 2021, curatoriază împreună cu Andrei Rus, Cineclubul Sahia Vintage dedicat autorilor de film documentar din România și proiectul „Arhiva Activă” organizat în cadrul UNATC. În 2022 este director artistic al proiectului „Începuturile filmului românesc. Cinema și societate în perioada interbelică”, participă cu un program de filme științifice românești la conferința internațională NECS și organizează la UNATC conferința internațională „Useful Film under State Socialism”.

Irina Tulbure

Irina Tulbure este arhitect, lector în cadrul Departamentului Istoria și Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București; bursieră a Colegiului Noua Europă, Getty-NEC Fellowship, 2011–2012; colaborator al UAR pentru arhiva de fotografie (2014-2017); doctorat în arhitectură în cadrul UAUIM (2011); autor al cărții „Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960. Constrângere și experiment”(2016).

Toader Popescu

Toader Popescu (n. 1980, București) este arhitect licențiat, master în urbanism și, din anul 2012, doctor în arhitectură. Este lector universitar în cadrul DITACP – UAUIM, alumnus al Colegiului Noua Europă (NEC), arhitect și urbanist practicant (în cadrul biroului Point Zero, pe care l-a fondat în anul 2005) și cercetător în domeniul istoriei arhitecturii și orașului.

Andrei Răzvan Voinea

Andrei Răzvan Voinea este istoric, absolvent al Facultății de Istorie (2008), al masterului de Studii Culturale Britanice (Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, 2010), ambele în cadrul Universității București și al masteratului de istorie central-europeană din cadrul Universității Central-Europene (Budapesta, 2012). Doctor în istoria arhitecturii (Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, 2017), cu studiul Idealul locuirii bucureștene: familia cu casă și grădină. Parcelările Societății Comunale pentru Locuințe Ieftine – București (1908-1948). Bursier al Academiei Române (2014-2015) și Fulbright Visiting Scholar la Universitatea din Pittsburgh (Departamentul de Istoria Artei și Arhitecturii) între 2016-2017. În prezent este manager al Editurii Studio Zona.

Dorin Ștefan

Dorin Ștefan este astăzi unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești. Din 1990 are propriul birou de proiectare D.S.B.A. („Dorin Ștefan Birou de Arhitectură”), fiind și membru fondator (din 1996) al Societății Arhitecților Români. În anul 2002 a fost comisar pentru România la Bienala de Arhitectură de la Veneția, a devenit profesor universitar și vicepreședinte al Ordinului Arhițectilor din România.

Ștefan Bâlici

De profesie arhitect, specializat în restaurare, Ștefan Bâlici este profesor la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. A fost directorul Institutului Național al Patrimoniului (INP) din ianuarie 2016 până în februarie 2022