Sari la conținut

100 de ani de plimbări prin București în 21 de filme – 2

Programul propune o incursiune în Bucureștiul interbelic începută prin două rememorări: prima („Cântec”), prin intermediul unei protagoniste misterioase care străbate străzi – între timp, dispărute – ale orașului, fiind din timp în timp săgetată de șocuri traumatice din epoci trecute, iar cea de-a doua („Amintiri bucureștene”), un documentar de montaj complex care reconstituie, la începutul anilor ’70, deceniile dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial cu ajutorul unor secvențe și filmări din acea perioadă. Singura prezență în program a unei realizări datând din perioada interbelică, „București, orașul contrastelor” e cel mai citat și cunoscut film despre Bucureștiul interbelic, poate și fiindcă promovează o față atât de flatantă și de modernă a acestuia. Cele trei filme care compun programul sperăm că vor provoca în mintea spectatorilor o serie de corespondențe fructuoase între trecutul interbelic evocat, prezentul comunist de la momentul realizării unora dintre ele și epoca noastră, în care multe din locurile și din construcțiile cu care bunicii noștri se mândreau fie au devenit de nerecunoscut, fie au dispărut cu totul.


Cântec 
România 1968, produs de Institutul Național de Artă Teatrală și Cinematografică din București
scenariu și regie: Felicia Cernăianu
imagine: Gheorghe Marian
muzică: A. Proșteanu
distribuție: Cornelia Gheorghiu
durata: 11 minute

Tânăra protagonistă a filmului străbate în lung și-n lat străzile din București, de multe ori în pași de dans, urmărită doar de umbra ei și de amintiri traumatice din timpul Războiului. Majoritatea străzilor – precum cartierul Uranus – au dispărut între timp, în forma lor de la acel moment, în urma construcțiilor din perioada comunistă.

*Filmul face parte a programului Arhiva Activa coordonata de Conf. Univ. dr. Andrei Rus si Prof. Univ. dr. Alex Sterian finanțat din FDI-Internationalizarea UNATC 2021


Amintiri bucureștene 
România 1970, produs de Studioul Cinematografic „București”
scris și regizat de Radu Gabrea
conține imagini contemporane filmate de Ovidiu Gologan, Dinu Tănase
narat de Mihai Pălădescu, Valeria Gagialov
durata: 71 de minute

Documentarul de montaj realizat de Radu Gabrea prezintă fragmente ale vieții de zi cu zi în Bucureștiul interbelic, fiind marcat de ideologia politică a momentului în care a fost realizat. Imaginile de arhivă pe care le prezintă sunt de multe ori spectaculoase și selectate cu grație, transformând experiența vizionării într-una ce îmbină plăcerea de a descoperi detalii complexe despre cultura epocii cu interesul de a vedea anumite personalități sau locuri captate în filmele vremii.


București, orașul contrastelor 
România 1936, produs de Oficiul Național al Turismului și de Tobis Melofilm din Berlin
regie: Paul Călinescu și Kurt Wesse 
scenariu: Paul Călinescu
imagine: Heinz Kluth, Bernhard Juppe
muzică: Walter Ulfig
sunet: Adolf Fontanel, Herman Steuer
montaj: Heintz Schipulle
comentariu: Kurt Wesse
narat de Mihail V. Pușcariu
durata: 21 de minute

Co-produs de Oficiul Național al Turismului și de firma germană Tobis-Klangfilm, „București, orașul contrastelor” prezintă un oraș marcat de modernism și de modernitate: clădirile avangardiste din centru, parcul Cișmigiu, un ștrand populat de tineri cosmopoliți, Calea Victoriei plină de doamne mondene și de domni eleganți și tot felul de locații ce par occidentale. Cartierele din afara centrului orașului sunt omise cu totul, deși adevăratele contraste ar fi rezultat probabil dacă ar fi fost puse în opoziție cu luxul și curățenia acestuia. 

program și text curatorial realizate de Ana Szel și Andrei Rus

Regizor:
An:
Țară:
România
Gen:
Durată:
103 minute
Limbă:
Română
Subtitrare:
Proiecție:
vineri, 11 noiembrie, Cinema Elvire Popesco
Bilete