Sari la conținut

Tur ghidat: Secret houses

  • sâmbătă, 12 noiembrie, 10:00

Te invităm să descoperi memoria orașului, patrimoniul arhitectural și peisajul său cultural, oferindu-ți o ocazie rară de a vizita case de patrimoniu care nu se află în mod normal în circuitul cultural al Bucureștiului: Casa Știrbey-Rosetti, Casa Niculescu-Dorobanți și Vila Mathilda.

Tururile sunt gratuite și au un număr limitat de locuri. Acestea se oferă în baza ordinii înscrierilor în formularul de aici. Înscrierea este valabilă în baza confirmării din partea echipei UrbanEye.

Program tururi:

Casa Știrbey-Rosetti (Str. Mihail Moxa 5) și Niculescu-Dorobanțu (Str. General Gheorghe Manu 9): 

12 noiembrie, de la ora 10.00

13 noiembrie, de la ora 11.00

Turul celor două case încep la Casa Stirbey – Rosetti.

Vila Mathilda (Str. Oțetari 2):

12 noiembrie, de la ora 12.00 șii de la ora 13.30 

13 noiembrie, de la 12.00 și de la ora 13.30 

Casa Știrbey-Rosetti a fost proiectată în stil neoromânesc în 1909 de Nicolae Ghika Budeşti, iar arhitectura, stilul, detaliile şi materialele folosite definesc filozofia arhitectului, cunoscut pentru Muzeul Ţăranului Român și pentru numeroasele restaurări de biserici. Remarcabile la acest imobil sunt zidăria aparentă din cărămidă roşie, elementele decorative simple din piatră ale faţadelor, ferestrele mari de la parter, loggia, elementele traforate ale teraselor, brâul cu dinţi de fierăstrău şi silueta turnului care amintește de clopotniţele mănăstirilor. 

Construită în stil neogotic francez, Casa Niculescu-Dorobanți a fost construită între anii 1896 şi 1911 și a venit la iniţiativa Taţianei Niculescu-Dorobanţu, una dintre fiicele lui Ion C. Brătianu, căsătorită în 1900 cu Ilie I. Niculescu-Dorobanţu, om politic liberal şi prefect de Ilfov.  Clădirea impozantă se distinge prin elementele constructive şi decorative: zidăria de cărămidă aparentă, în nuanţe variate de roşu, siluetele turnurilor, portalul intrării, ferestrele impunătoare cu menouri sculptate în piatră, în stil Neogotic francez, detaliile traforate ale teraselor şi ferestrelor, cornişele, garguiele, vitraliile şi arcele frânte ce marchează exteriorul şi interiorul.

Vila Mathilda a fost construită special, la cererea exclusivă a Mathildei Rădoi, între anii 1896 -1897, într-o vreme când foarte puține femei dețineau proprietăți. Decorația casei este rezultatul colaborării dintre arhitectul Alexandru Clavel și pictorul Ștefan Luchian, buni prieteni. Mai mult, Ștefan Luchian era văr primar cu Mathilda, iar legătura dintre cei doi veri a fost apropiată. În camera de zi a Matildei, Luchian a pictat pe tencuială pieptănată orizontal, rezultând un efect de tapiserie falsă care se transformă complet în lumină. Tavanul este, de asemenea, opera sa – pasteluri ușoare și transparențe de muze și îngeri. 

Partener: Romania Sotheby’s International Realty, Universitatea Spiru Haret

Eveniment co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul “Programului București afectiv 2022”. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro