Printre Garaje – o discuție deschisă din ușa garajelor de bloc
Spații atașate apartamentelor dar în același timp și străzii, amplasate la parter sau în curtea blocului, garajele au funcționat ca un șir, o stradă sau o baterie de spații complementare locuirii colective. Din tablă, lemn, sau zidărie, prefabricate ori parte din bloc, garajele au devenit un fel de „camere suplimentare” pentru proprietarii lor. De-alungul timpului, garajele au înmagazinat docile evoluția nevoilor, preocupărilor și practicilor generațiilor succesive de locuitori din cartiele de blocuri. Dincolo de adăpostirea autoturismelor, garajele au devenit ateliere, cămări, loc de întîlnire, de relaxare, joacă sau hobby, sau chiar spații comerciale și de servicii. Coborîrea „la garaj” semnalează transformarea lor în spații informale pentru socializarea de proximitate, ca un răspuns la nevoia acută de astfel de spații în cartierele de blocuri.
Bogdan Iancu (antropolog, lector universitar SNSPA) moderează un dialog cu Alex Axinte (arhitect, cercetător), Ilinca Pop (arhitectă) și Iris Șerban (antropoloagă, curatoare MNȚR). Cum au fost folosite și transformate garajele față de destinația lor inițială? Care este rolul garajelor în viața comunităților și cum influențeaza relațiile dintre vecini? Care este impactul pe care garajele îl au la scara cartierului și ce viitor mai au garajele în contextul locuirii colective?
Conversația va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook a UrbanEye Film Festival vineri, pe 12 nov, de la ora 19:00.În aceeași seară, puteți urmări online documentarele „În garaje” (r. Natalija Yefimkina, 2020) și „Camera suplimentară” (r. Ileana Szasz).
- Bogdan Iancu este lector universitar la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, unde predă cursuri de antropologie vizuală, practică etnografică, cultură materială și sociologia cotidianului şi cercetător la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti. În 2011 a obținut titlul de doctor în antropologie și etnologie la Universita degli Studi di Perugia.
- Alex Axinte este arhitect și cercetător interesat de practicile colective și instituțiile civice în contextul locuirii colective din orașul post-socialist. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București în 2004, iar în 2018 a terminat un master în Social Research la Sheffield Methods Institute (SMI), University of Sheffield. În prezent, este doctorand la Sheffield School of Architecture (SSoA), University of Sheffield și din 2020 este inițiatorul proiectului Garaj DESCHIS.
- Ilinca Pop este arhitect. Face un doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, din București. E asistent în cadrul catedrei Istoria & Teoria Arhitecturii și Conservarea Patrimoniului de la aceeași Universitate și lucrează la Departamentul Concursuri al Ordinului Arhitecților din România. A făcut parte din mai multe proiecte de cercetare urbană și de arhitectură.
- Iris Șerban este antropolog și activează în diverse proiecte de cercetare și intervenție urbană. Lucrează la Muzeul Național al Țăranului Român, unde coordonează o echipă interdisciplinară de cercetători și artiști care se ocupă de prezervarea, documentarea și curatorierea colecțiilor de documente și înregistrări audio-vizuale din Arhiva Etnologică a muzeului. S-a alăturat proiectului Garaj DESCHIS în primăvara anului 2021, din dubla postură de locuitoare și cercetătoare, copilărind în zona „Buclei” din Drumul Taberei.