Locuind împreună
O discuție care pleacă de la întrebarea cu privire la ce și cum suntem dispuși să împărțim când locuim într-un anume oraș, cartier, loc sau bloc.
Desprinsă din tema mai concentrată despre co-housing, prezentată în filmul „𝐃𝐢𝐧 𝐜𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐬𝐞𝐥𝐞” (2019, Austria – disponibil în festival de vineri, ora 19:00) și observând raritatea (dacă nu chiar absența) proiectelor și dezbaterilor despre co-housing în România, ne întrebăm în ce alte feluri folosim în comun spații ale orașului contemporan românesc — care sunt principalele unghiuri din care fenomenul a fost studiat, ce intervenții/acțiuni/proiecte au revelat ce rezultate – și poate deschidem perspective cu privire la ce ar fi de făcut.
Moderată de 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐏𝐨𝐧𝐭𝐚 (Republic of Architects), la discuție participă 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐒̦𝐚𝐥𝐚𝐫𝐮 (antropolog), 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧 𝐒𝐮𝐝𝐢𝐭𝐮 (geograf) și 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢 𝐁𝐨𝐫𝐜𝐚𝐧 (arhitect). Ne auzim și vedem LIVE pe pagina de Facebook UrbanEye, sâmbătă de la ora 17:00.
Mai multe detalii despre UrbanEye 2020 –
///
𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐓𝐮𝐝𝐨𝐫 𝐏𝐨𝐧𝐭𝐚 este arhitect, conferențiar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București. A susținut doctoratul în 2010 în teoria arhitecturii cu o teză despre cărțile lui Le Corbusier. A fost implicat în mai multe proiecte de cercetare fie ca membru al Departamentului de Istorie si Teoria Arhitecturii & Conservarea Patrimoniului, sau ca membru în colectivul Republic of Architects. Din 2013 este membru în redacția revistei studies in History and Theory of Architecture. Predă istorie modernă și contemporană și teoria arhitecturii la UAUIM. În paralel, susține o activitate de proiectare la Republic of Architects și caută zonele de intersecție dintre interesele academice și practica de arhitectură contemporană în București.
𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐒̦𝐚𝐥𝐚𝐫𝐮 este antropolog vizual. Cercetarea ei este situată la intersecția dintre antropologie și arhitectură. La University College London, predă la Departamentul de Antropologie, unde este specializată în antropologia arhitecturii. Maria este interesată în mod deosebit de transformările materiale ale clădirilor îmbătrânite și a efectuat cercetări etnografice în interiorul unui bloc din Piatra-Neamt, studiind modul în care locuitorii sunt implicați în îngrijirea și renovarea clădirii lor, când statul s-a retras din acele responsabilități. De asemenea, a filmat și regizat Blocul, un documentar observațional premiat despre locuitorii acestei clădiri, care a făcut parte din selecția UrbanEye 2016.
𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧 𝐒𝐮𝐝𝐢𝐭𝐮 este conferentiar universitar la Universitatea din Bucuresti (titular cursuri: Geografie sociala; Introducere in analiza si planificarea urbana; Politici de locuire si gestiunea zonelor rezidentiale; Geografia Bucurestiului), diplomat al Ecole Nationale d’Administration – ENA, Strasbourg (2010), doctor in geografie al Universitatii din Bucuresti si Université d’Angers, Franta (2006), a coordonat structurile de specialitate privind politicile de locuire si planificare urbana din cadrul MDRAP (2007-2013).
𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢 𝐁𝐨𝐫𝐜𝐚𝐧 este arhitect, doctorand și asistent universitar în cadrul UAUIM, co-fondator al studioBASAR și co-autor de proiecte civice, comunitare, educaționale și culturale. Interesele sale actuale de cercetare se concentrează asupra modurile colective de producere a spațiilor sociale și a practicilor spațiale comunitare urbane.
///
Cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, va avea loc între 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România. Ca în fiecare an, UrbanEye va aduce în fața publicului, de data aceasta din toată țara, filme despre orașe, construcții sau comunități. Reunite sub tema „Împreună în izolare”, documentarele din festival oferă perspective diferite asupra locuirii la comun, dar și a segregării și a efectelor pe care aceasta le poate avea pentru comunități.
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Ordinul Arhitecţilor din România din timbrul arhitecturii. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural
Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Mai multe informatii – www.urbaneye.ro