Sari la conținut

UrbanEye 2020

În anul care ne-a schimbat tuturor viețile și obiceiurile, UrbanEye Film Festival se adaptează și ca formă, dar și ca direcție curatorială, timpurilor pe care le trăim.

„Împreună în izolare”, tema ediției din 2020, reunește documentare care oferă perspective diferite asupra locuirii la comun, dar și a segregării și a efectelor pe care aceasta le poate avea pentru comunități. Ca de fiecare dată, în focus sunt filme despre orașe, construcții și moduri de viață. Toate filmele UrbanEye 2020 vor fi accesibile online, pe platforma Eventbook.ro, în perioada 4 – 8 noiembrie.

Pe durata festivalului, birouri de arhitectură din București, Timișoara și Cluj vor organiza mici seri de film, în care vor proiecta unul sau mai multe documentare UrbanEye pentru grupuri restrânse de arhitecți și colaboratori, care se întâlnesc zilnic la birou pentru a lucra împreună. Pe 4 și 7 noiembrie, vor avea loc dezbateri cu arhitecți și antropologi pe teme propuse de filmele din festival: despre balcoane și felurile în care au fost utilizate și amenajate, respectiv despre locuirea în comun. Discuțiile vor fi transmise LIVE pe pagina de Facebook a festivalului.

Ca în fiecare an componenta educațională este extrem de importantă. Astfel, continuăm colaborarea cu Asociația VIRA împreună cu care vom organiza atelierul „Primul meu film documentar”, unde liceeni vor învăța și vor realiza scurt-metraje despre oraș. Acestea vor fi proiectate în cadrul festivalului. În plus, în parteneriat cu Fundația Archaeus, prin proiectul Arhitec’tool, vom organiza o proiecție online dedicată elevilor din licee de arhitectură și școli vocaționale.

Filmele și evenimentele conexe din acest an sunt felul nostru de a păstra viu spiritul festivalului, chiar și când nu ne mai putem întâlni în sălile de cinema.