Sari la conținut

URME: workshop de patrimoniu și explorare urbană prin film | 20-28 iulie, Reșița

Vă invităm într-o aventură de explorare urbană și cinematografică a patrimoniului industrial din Reșita unde curiozitatea legată de oraș și pasiunea pentru film pot scoate la lumină comorile ascunse ale locurilor din jurul vostru cu ajutorul camerei de filmat.

Veniți să descoperiți care sunt etapele realizării unui film documentar, de la explorare și documentare, alegerea subiectului, construirea unui fir narativ, până la tehnici de filmare și editare. Pe parcurs, veți afla informații despre ce înseamnă patrimoniul și veți identificastraturi noi ale orașului.

Pe parcursul celor 8 zile, veți descoperi alături de de Dan Radu Mihai (regizor), Livia Radulescu (producătoare), Alexandra Lulache (antropoloagă), Laura Tomșa (arhitectă) și Andrei Băldărău (curator, Muzeul Cineastului Amamtor), istorii captivante, care vă vor ajuta să construiți în echipă povestea autentică din spatele filmului vostru documentar, veți realiza filmări pe teren, iar apoi veți monta propriul material. Atelierele se vor finaliza cu realizarea în echipă a unui film de scurt-metraj, care va fi proiectat în cadrul Festivalului de film UrbanEye, care va avea prima ediție în Reșița în perioada 26-28 iulie 2024. 

Workshopul se adresează tinerilor cu vârsta de peste 16 ani care doresc să învețe să vadă orașul ca o suprapunere de straturi istorice și contemporane. Prin jocuri interactive, plimbări exploratorii și sesiuni de brainstorming, veți descoperi metode de cercetare a mediului construit și a dinamicilor sociale complexe ale unui oraș, folosind instrumente de cercetare din arhitectură, antropologie, sociologie și cinematografie. Astfel, vă veți exersa gândirea critică și argumentarea și vă veți folosi creativitatea lucrând în echipă. 

* Echipamentul și alte resurse necesare vor fi asigurate de organizator. 

* Participantii au asigurată masa de prânz în perioada 20-27 iulie. Participanții care vin din afara Reșitei au asigurate și transportul (pe teritoriul României) și cazarea (Căminul Centrului Universității Babeș- Bolyai din Reșița).

Înscrierile se fac prin completarea formularului: https://tinyurl.com/workshopURME

Perioadă desfășurare: 20-28 iulie

Vârsta: peste 16 ani

Număr de participanți: 8 persoane

Termen-limită înscriere: 26 iunie

Anunțarea participanților: 5 iulie

Contact: am.lulache@gmail.com

–-

Parteneri: Asociația MKBT, Dash Film SRL, Urban-Up, Muzeul Cineastului Amator, Salonul de Artă și industrie

Finanțatori: Primăria Reșița, AFCN

Workshopul este organizat de Asociația Arta în Dialog și De-a arhitectura, în cadrul Festivalului de Film UrbanEye și face parte din proiectul Erasmus plus „Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness” („Palimpsest Cities: Gamificare și storytelling pentru istoria arhitecturală și conștientizarea patrimoniului cultural”) desfășurat de Asociația De-a Arhitectura, în calitate de partener, în perioada decembrie 2022 – aprilie 2025.
Festivalul de Film UrbanEye – prima ediție din Reșița este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.