Sari la conținut

Seri de film UrbanEye la "Zilele Arhitecturii" Cluj-Napoca, 2015

Afis ZA_UrbanEye_m
Seri de film UrbanEye la „Zilele Arhitecturii” Cluj-Napoca, 2015
În cadrul evenimentului „Zilele Arhitecturii” – Building Roots (11-17 mai 2015 Cluj-Napoca), UrbanEye prezintă două filme care abordează în moduri total diferite tema spațiului construit din perspectiva sustenabilității: Ruina, în regia lui Markus Lenz (Germania 2014) și Microtopia, în regia lui Jesper Wachtmeister (Suedia 2013). Primul film spune povestea înrădăcinării unei comunități autogestionate în structura unui turn de birouri de 45 de etaje, neterminat datorită crizei economice de acum 20 de ani din Venezuela. Cel de-al doilea, prezintă o viziune micro asupra locuirii; simpli locuitori, artiști sau arhitecți inovează, experimentează, propun locuințe minimale instalate în spații diverse, ciudate, frumoase. Ambele filme ridică întrebări despre importanța arhitecturii în viața de zi cu zi și despre adaptabilitatea spațiului construit.
Program Seri de film UrbanEye la Zilele Arhitecturii Cluj-Napoca 2015:
Miercuri, 13 mai, ora 21:00, Cinema ARTA (str. Universității nr.3)
Ruina | Markus Lenz | Germania | 2014 | 73 min
În Caracas, un turn de birouri cu 45 de etaje – o ruină modernă generată de colapsul economiei venezuelene abandonat – devine locuinţă pentru 750 de familii, un slum dezvoltat pe verticală, un spațiu recuperat, un cartier autogestionat.
Trailer: https://vimeo.com/98773568
Vineri, 15 mai, ora 21:00, ZA Hub (str. Ștefan cel Mare nr. 18)
Microtopia | Jesper Wachtmeister | Suedia | 2013 | 52 min
Case mici, portabile ca reacție la traiul în spații mari și stilul de viață al nomadului modern pentru care experiența unică, peisajul și atmosfera sunt poate mai importante ca dimensiunea, stabilitatea și permanența unei locuințe.
Trailer: https://vimeo.com/ondemand/microtopia
Zilele Arhitecturii (ZA) este un eveniment organizat, între 11 – 17 mai 2015, de Asociația Studenților Arhitecți din Cluj și face parte din programul Cluj-Napoca – Capitala Europeană a Tineretului 2015. Ediția de anul acesta, cu titlul Building roots, propune 7 zile de evenimente culturale: proiecte ambiţioase şi inovative ale studenţilor arhitecţi, conferinţe şi dezbateri, workshopuri şi evenimente în stradă, expoziţii, concerte şi petreceri în locaţii inedite. Pentru mai multe informaţii despre Zilele Arhitecturii de la Cluj și programul evenimentelor consultați site-ul www.zilelearhitecturii.ro și
https://www.facebook.com/ZileleArhitecturii
UrbanEye este o platformă de discuție care urmărește incitarea interesului publicului larg pentru oraș și arhitectură, folosind filmul ca mediu pentru a crea legături dinspre arhitectură și urbanism către alte domenii. Cele două activități principale ale proiectului sunt: Festivalul de Film UrbanEye conceput ca eveniment anual și Serile de film cu UrbanEye organizate pe parcursul anului, însoțite de discuții, ca activități conexe unor evenimente importante pe teme legate de arhitectură şi oraş, fiind, astfel, aduși împreună oamenii preocupați de mediul în care trăiesc.
Pentru mai multe detalii consultați și https://www.facebook.com/UrbanEyeFilmFestival