Sari la conținut

Seri de Film UrbanEye la Romanian Creative Week Iași

Între 2 și 5 iunie, UrbanEye merge la Iași pentru Romanian Creative Week, un eveniment care aduce la un loc industriile creative, de la arhitectură și design, până la muzică, film și teatru. Serile de Film UrbanEye vor avea loc la Amfiteatrul Palas și sunt organizate în parteneriat cu Humans of Architecture.

MIERCURI, 2 iunie
Ora: 21:00

LOST RIVERS
Regizor: Caroline Bâcle
An: 2012
Țară: Canada
Gen: Documentar
Durată: 72 Minute
Limbă: Franceză
Subtitrare: Română

Nu de mult, aproape fiecare oraș era tranzitat de râuri. De ce au dispărut? Cum au dispărut? Și le putem vedea din nou? Acest documentar încearcă să găsească răspunsuri alături de gânditori urbani vizionari, activiști și artiști din toată lumea legate de trecutul, prezentul și viitorul râurilor urbane uitate.

JOI, 3 iunie
Ora: 21:00

PUSH
Regizor: Fredrik Gertten
An: 2019
Țară: Suedia
Gen: Documentar
Durată: 92 Minute
Limbă: Engleză, Spaniolă, Italiană, Germană, Coreeană
Subtitrare: Română

Documentarul urmărește un fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, deși veniturile populației stagnează. Vor deveni orașele noastre prea scumpe ca să ne permitem să mai locuim în ele? Leilani Farah, raportorul ONU pentru locuințe adecvate, și-a propus să înțeleagă această criză care forțează relocarea a milioane de oameni în avantajul unui proprietar anonim tot mai bogat și mai influent.

VINERI, 4 iunie
Ora: 21:00

POVESTIRI DIN BALCON
Regizor: Helle Windeløv-Lidzélius
An: 2013
Țară: Cuba, Danemarca
Gen: Documentar
Durată: 36 Minute
Limbă: Spaniolă
Subtitrare: Română

În Havana e mai bine să mergi pe mijlocul străzii și nu pe trotuar unde ai putea fi lovit de o bucată din balcoanele care se sfărâmă. Totuși, balconul îi conectează pe oameni cu vecinii lor, cu vânzătorii ambulanți, cu zgomotul și mirosul străzilor. Ceci și-a petrecut întreaga viață aici. Acum este bătrân și a orbit, dar nu este singur. Are balconul lui de unde își face cumpărăturile, ascultă veștile importante și o cheamă pe Edilia, o femeie tânără de pe partea cealaltă a străzii care are grijă de el precum o fiică. Această relație înduioșătoare lasă loc și unei declarații de dragoste pentru balcoanele din Havana.

PRIN BALCOANE
Regizor: Roman Blazhan
An: 2020
Țară: Ucraina
Gen: Documentar
Durată: 26 Minute
Limbă: Engleză
Subtitrare: Română

Lipsa reglementărilor guvernamentale le permite ucranienilor să își construiască balconul fără să țină seama de stilul arhitectural al clădirii. Adesea se întâmpla ca oamenii să își reconstruiască balcoanele și acestea să fie mai mari decât apartamentul în sine. Filmul explorează balconul ca formă arhitecturală informală specifică Ucrainei. Este o călătorie prin decenii care examinează atât balcoanele, cât și proprietarii acestora. Prin aceste povești, documentarul dezvăluie istoria post-sovietică a Ucrainei – viețile oamenilor, cultura și relația dintre spațiul personal și cel public din orașe.

SÂMBĂTĂ, 5 iunie
Ora: 21:00
Film prezentat de Institutul Goethe

VOM BAUEN DER ZUKUNFT – 100 JAHRE BAUHAUS (BAUHAUS SPIRIT: 100 YEARS OF BAUHAUS)
Regizor: Niels Bolbrinker, Thomas Tielsch
An: 2018
Țară: Germania
Gen: Documentar
Durată: 95 Minute
Limbă: Germană
Subtitrare: Română

Școala de artă și arhitectură Bauhaus a fost fondată acum 100 de ani. Prin istoria sa, abordăm problema cum arhitectura poate asigura că oamenii trăiesc mai bine împreună și participă la viața de zi cu zi.