Festivalul de Film UrbanEye continuă online între 16-20 noiembrie!
Ediția UrbanEye din 2022 aduce publicului online o selecție a celor mai apreciate filme din festival, dar și alte titluri noi! Cele zece filme selectate expun idei despre felul în care orașele se transformă și prezintă documentare fascinante despre viața, ideile și influența unor arhitecți și artiști celebri. Sunt incluse în selecție filme despre România precum și documentare despre patrimoniul recent și arhitectura modernă.
Filmele pe care le poți vedea de acasă vor fi disponibile pe teritoriul României, prin platforma eventbook.ro, de unde pot fi achiziționate biletele și abonamentele. O veste bună vine pentru cei care au achiziționat abonamente pentru ediția offline a UrbanEye 9, acestea fiind valabile și pentru proiecțiile online.
Best in the world
Filmul Best in the world oferă o nouă perspectivă asupra orașului Copenhaga, dincolo de imaginea idealizată a acestuia. Copenhaga a fost desemnată în 2022 și 2021 drept cel mai potrivit oraș în care să locuiești. Dar situația nu a fost mereu la fel. Acum treizeci de ani, era un oraș industrial ce se afla în pragul falimentului și a fost necesară o transformare totală a capitalei nordice. Însă cu ce cost? Atuurile orașului încep să fie depășite de dezavantaje. Astăzi Copenhaga este accesibilă mai degrabă celor bogați, devenind o sursă de inegalitate, și tot mai mulți oameni încep să se întrebe dacă orașul degradat din trecut nu era într-un fel de preferat celui actual.
Bilete disponibile aici.
Filme despre locuire și orașe din România
My Socialist Home explorează relația dintre identitate și locuire în perioada socialistă și reunește microistoriile a șase personaje pe fundalul reformelor lui Nicolae Ceaușescu privind creșterea demografică, demolările și construcția masivă de blocuri de locuințe din anii ’70-’80. My Socialist Home este o poveste nuanțată despre felul în care apartamentul de bloc ca spațiu domestic personalizat devine în perioada comunistă un refugiu al individualității în fața uniformizării cenușii dorite de regimul politic. Prin învestirea afectivă și transformarea fizică a unui apartament standardizat într-un cămin personalizat, experiența locuirii devine o adevărată construcție identitară, modelând traiului casnic, relațiile între generații, felul de a munci, relația cu corpul.
Mahalaua Iancu Bacalu: Pe strada Iancu Bacalu din Iași, la numărul 11, există o ultimă casă rămasă în picioare ce poartă istoria comunității cartierului din care a făcut parte. Casa urmează să fie demolată in curând pentru a face loc unui nou complex de birouri. Până atunci însă, ea rămâne simbolul unei generatii. Ce rol joacă orașul și locuitorii în astfel de istorii?
My Socialist Home & Mahalaua Iancu Bacalu sunt disponibile prin achiziționarea unui singur bilet.
Filme despre arhitectura modernă și nevoia protejării patrimoniului recent
Battleship Berlin urmărește povestea unui ansamblu de clădiri din Berlin, aparținând arhitecturii brutaliste, aflat în pericol de demolare. Este vorba despre Institutul de Cercetare în Medicină Experimentală, cunoscut sub numele de Mouse Bunker și Institutul de Igienă al spitalului Charité. Un grup tenace de galeriști, arhitecți și militanți pentru conservarea patrimoniului fac presiuni pentru a valorifica și reutiliza aceste obiecte unice de arhitectură.
Portrete – Iľja Skoček: Iľja Skoček este autor al unora dintre cele mai importante clădiri ale modernismului slovac. Filmul nu este doar un portret al arhitectului și al arhitecturii pe care a creat-o. Depășește această temă vorbind despre viață, despre trecut și viitor, despre un mod de a gândi și despre artă. Despre presupuneri și greșeli. Despre sfidare și reconciliere. Și puțin despre noi.
Cele două filme sunt disponibile prin achiziționarea unui singur bilet.
Seria de filme Ikony:
Ivan Matušík este unul din primii absolvenți ai Facultății de Arhitectură din Bratislava STU, unde a absolvit în 1953. Munca sa este bazată pe principiul funcționalismului, pe care le-a combinat abil cu avantajele oferite de arhitectura modernă europeană și internațională. Deja la vârsta de treizeci de ani câștiga concursul pentru proiectul Kamenné námestie din inima Bratislavei, iar în 1961 a devenit arhitect șef al State Project Institute of Commerce în Brno, Studio Bratislava.
Štefan Svetko a studiat arhitectura la Praga și a lucrat la Bratislava toată viața. Soluțiile tehnice inovatoare și căutările formale definesc lucrările lui Svetko. Arhitectul s-a implicat activ și în planificarea urbană, prin ansamblurile de locuințe proiectate sau prin contribuția la planul general urbanistic al Bratislavei. În 1968 s-a ridicat împotriva ocupației și a activat și în societatea civică în 1989, în timpul Revoluției de Catifea.
Un portret al arhitectului Ferdinand Milučky, care a devenit faimos pentru opere precum Crematoriul din Bratislava sau Casa Artelor din Piešťany. Filmul nu tratează doar contribuția artistică în domeniul arhitecturii, ci ne introduce și în caracterul artistului însuși și expunând impactul lucrărilor sale asupra societății.
Cele trei documentare despre Ivan Matušík, Štefan Svetko și Ferdinand Milučky sunt disponibile prin achiziționarea unui singur bilet.
Portrete
Escher: Journey Into Infinity
Narat de Stephen Fry, documentarul spune povestea faimosului artist grafic M.C Escher și este bazată pe peste 1.000 de scrisori, jurnale și prelegeri pe care acesta le-a scris de-a lungul vieții. Îi auzim povestea spusă cu propriile cuvinte despre viața sa, fricile și îndoielile sale, idealurile sale, munca și uimirea pe care le simte în mod repetat. Filmul călătorește în locuri care l-au inspirat pe Escher, punându-i în valoare moștenirea și prezentând modul în care munca sa continuă să inspire filme, benzi desenate sau reclame.
Bilete disponibile aici.
The New Bauhaus
În anii 1920, artistul maghiar László Moholy-Nagy a predat la școala revoluționară Bauhaus din Weimar, Germania, alături de personalități precum Paul Klee, Wassily Kandinsky și Marcel Breuer. Un emergent în cadrul acestui grup apreciat, Moholy s-a impus ca un vizionar, iar abordarea pe care a dezvoltat-o în timp ce preda aici, înainte de a fi forțat în exil în SUA de către venirea naziștilor, a devenit etosul muncii sale: formarea artiștilor pentru a trăi „vieți mai fericite în modernitate”. Obiectele care sunt acum omniprezente în cultura noastră, cum ar fi săpunul Dove, au fost concepute de studenți și absolvenți ai Noului Bauhaus, fondat în 1937 de Moholy-Nagy, în Chicago. Absolvenții Institutului de Design au devenit fotografi renumiți de artă plastică și pionierii designului digital în primele zile ale internetului. Un documentar fascinant despre viața, ideile și influența lui László Moholy-Nagy, în artă, design și dincolo de ele.
Bilete disponibile aici.
—
Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al asociaţiei ARTA în dialog, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, de Ordinul Arhitecţilor din România din Timbrul Arhitecturii și de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul “Programului București afectiv 2022”.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro
Parteneri: Institutul Francez, Asociația Vira, Asociația de-a arhitectura, Universitatea Spiru Haret, Kinedok
Partneri media: Radio Guerrilla, Revista Zeppelin, Cărturești, Igloo, Inspirationist, AIVI MediaHub, Munteanu Recomandă