Sari la conținut

FARAD continuă @UrbanEye

În premieră, UrbanEye Film Festival 2019 propune proiecții comune împreună cu fARAD, Festivalul de Film Documentar, derulat recent la Arad. Reunite sub tema „Harta şi Teritoriile, câteva dintre titlurile fARAD6 vor fi prezentate în cadrul acestei ediții UrbanEye Film Festival, la Cinema Elvire Popesco și ARCUB.
Filmele vor fi completate de o dezbatere despre oraș ca subiect cinematografic, împreună cu Revista Zeppelin, proiect realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte. Cu sprijinul ARCUB.

Cea de-a șasea ediție UrbanEye Film Festival se desfășoară între 6 și 10 noiembrie, având în prim plan filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură.


PROGRAM PROIECȚII:
joi, 7 noiembrie, 19:00, ARCUB
LUMEA DE LA PICIOARELE TALE / THE WORLD BEFORE YOUR FEET

Regia: Jeremy Workman
SUA, 2018, 95’
Festivaluri: SXSW – Competiție

Lumea de la picioarele tale spune povestea neobișnuită a lui Matt Green, care a renunțat la locul său de muncă, la apartament și la majoritatea bunurilor sale, pentru a face un experiment: să străbată integral străzile New York-ului. Fără să știe exact din ce motiv, de peste șase ani a parcurs mai mult de 13.000 kilometri de bulevade, străzi și alei, descoperind frizerii și parcuri, cimitire, plaje și poduri, dobândind o cunoaștere profundă a istoriei orașului și a diversității locuitorilor săi.

vineri, 8 noiembrie, 19:00, ARCUB
Orașul ca personaj de cinema | fARAD @UrbanEye – o conversație cu Paul Negoescu, Tudor Mircea și Ștefan Ghenciulescu, moderată de Corina Șuteu

Urmată de proiecția filmului:
HAVANA, DE LA ÎNĂLȚIME / HAVANA, FROM ON HIGH
Regia: Pedro Ruiz
Canada, 2018, 80’
Festivaluri: HotDocs 2019 – Competiția oficială

Lipsa majoră de locuințe din cartierul Centro Habana a împins orașul tot mai sus, forțând multe persoane să locuiască în case improvizate pe acoperișurile clădirilor. Documentarul urmărește poveștile unora dintre acești rezidenți și ingeniozitatea lor în a găsi soluții problemelor cu care se confruntă, într-o continuă luptă pentru supraviețuire. De la înălțime, acești locuitori ai acoperișurilor rămân martori ai unei societăți în continuă schimbare, după mai bine de 58 de ani de guvernare revoluționară.

duminică, 10 noiembrie, 15:30, Cinema Elvira Popescu
ORAȘUL ASCUNS / THE HIDDEN CITY

Regia: Victor Moreno
Spania, 2018, 80’
Festivaluri: IDFA – Competiția oficială, Sevilla

O călătorie vizuală hipnotică, Orașul ascuns ne poartă prin subteranele Madridului, într-un labirint de tuneluri, încăperi cu bolți uriașe și șine de tren. Documentarul lui Victor Moreno ne duce într-o lume ruptă de repere familiare, transformând lumea care există în adâncul marelui oraș într-un spațiu profund bizar, parcă desprins dintr-un viitor distopic din paginile unui roman SF. Sub realitatea zgomotoasă a străzilor și trotuarelor madrilene, o lume nevăzută pulsează în propriul ei ritm.

Filmele „The World Before your Feet”, „Havana, from on high” și „Orașul ascuns” au avut premiera națională în cadrul fARAD6, desfășurat între 2 și 6 octombrie la Cinema Arta din Arad.