Sari la conținut

Common Grounds câștigă premiul UrbanEye 2015

Miercuri, 19 noiembrie, la Cinema Union din București, a avut loc decernarea Premiului UrbanEye 2015. În competiția de anul acesta au intrat 7 filme și o proiecție specială inspirate din realitatea românească, care urmăresc subiecte legate de urbanism, locuire și comunități. Juriul a fost format din Cătălin Mitulescu (regizor și scenarist), Mihai Fulger (critic de film), Noémi Soltész (arhitect, curator al Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta), Sofia Murato (fondatoarea Festivalului de Film de Arhitectură de la Lisabona) și Frederik Bojer Bové (reprezentant al Festivalul de Arhitectură din Copenhaga).
Câștigătorul premiului a fost documentarul „Cheltuieli Comune” (Belgia/Luxemburg, 2011) regizat de Charlotte Grégoire & Anne Schiltz, care spune povestea locuitorilor dintr-un bloc bucureștean al zilelor noastre. Filmul a fost premiat pentru schița delicată a personajelor, datorită manierei intime și calde cu care regizorul le abordează. E nevoie de un talent evident pentru a crea încrederea de care s-a dat dovadă în realizarea acestui portret atât de franc și deschis despre viața în România la ora actuală, cu bune și cu rele, dar în special atât de uman.

De asemenea, a fost acordată o mențiune specială pentru „Scurt narativ din fața blocului”, un film scurt, curajos și plin de emoție.

UrbanEye Film Festival 2015 se încheie azi, 19 noiembrie, la ora 17:00, cu proiecția documentarului Concrete Love.