„Călătorie spre inima Reșiței” – documentare de arhivă despre industria orașului
Filmele reunite tematic în programul „Călătorie spre inima Reșiței”, curatoriat de Ana Szel si Andrei Bălbărău, adună laolaltă documentare filmate realizate de cineaștii studioului Alexandru Sahia și de cineamatorii din cluburile Optic ’76 și Zorii Noi sub forma unei incursiuni cinematografice prin istoria industrială a Reșiței. Această istorie este urmărită din anii ’50 (în perioada Sovrom Metal Reșița) și până în deceniul nouă, în perioada inaugurării noului laminor. Pe fundalul industrializării și ale prefacerilor tehnologice în domeniul siderurgiei, sunt surprinse, la intervale diferite de timp, metamorfoze ale orașului dictate de transformările ce au loc în peisajului industrial.
Imaginile filmate la Combinatul Siderurgic sau la Uzina Constructuctoare de Mașini pot fi văzute azi nu doar ca o reflecție asupra procesului intens de modernizare a industriei – ca ilustrări elocvente pentru o istorie postbelică a evoluției industriale și implicit a tradițiilor profesioniale locale. Dincolo de tonul oficial al unora dintre filme, momentele înregistrate pe peliculă surprind și documentează în același timp o țesătură de microistorii și povești private intime, frânturi de portrete în mișcare ale taților și bunicilor, ale unchilor și vecinilor pe care locuitorii de azi ai Reșiței îi pot recunoaște pe ecran.
METODELE ÎNALTEI PRODUCTIVITĂȚII. ȘARJELE RAPIDE
17 min, 12.IX.1951, s: M. Popescu, A. Feher, r: M. Popescu, i: A. Feher, m: A. Belici
Filmul arată prin imagini sugestive cum se elaborează la cuptoarele din Reșița șarjele rapide după metoda „Matulineț”.
PRIETENII DE VATRĂ VECHE
12 min, 15.IV.1970, s: Mihai Stoian, Alex. Boiangiu, r: Alex Boiangiu, i: Ștefan Fischer
Filmul este povestea unor familii de oțelari care au parcurs împreună cu orașul și Combinatul siderurgic Reșița, drumul de la ancestralele caracteristici ale producătorilor de oțel, până la siderurgia modernă.
STELELE REȘIȚEI
10 min, 1971, s: Farcaș Dorina, Gutuia Doina, r: Fazekas Karla, i: Brigitte Plauzer, Irina Ioan, s: Milosevici Milinca
Stelele Resitei este un material realizat de cineamatorii de la Cineclubul Zorii Noi, de la Palatul Copiilor Reșița ce prezintă aniversarea celor 200 de ani de industrie siderurgică la Reșița (1971).
DEASUPRA DE REȘIȚA
11 min, 29.VI.1981, s, r: Mirel Ilieșiu, i: Cristian Perianu, Gheorghe Dumitru
Filmul își propune un dublu itinerar: drumul parcurs de un lingou în noul laminor al Reșiței și drumul, în timp, al laminorului, de la primele începuturi până la mărețele construcții de azi.
27 ORE LA CALD (NOUL CENTRU AL REȘIȚEI)
11 min, 29.I.1979 , r: Mirel Ilieșiu, i: Doru Segall, Traian Boțco, N. N. Marinescu, Emil Nastovici
Momentele de încordare prilejuite de punerea în funcțiune a noului blooming – un examen pentru constructori – sunt montate în paralel cu viața cotidiană a orașului Reșița, aflat și acesta în pragul unei pregnante reînnoiri.
REȘIȚA ÎN LUCRU
5 min, ’80, r: Doru Marcu, Oswald Ruzicska, Stefan Copia, Erich Roman
Reșița în lucru este o compilație de imagini prezentând diferite aspecte legate de construirea de noi locuințe din panouri prefabricate în Reșița.
TRANSLAREA BISERICII PETRU IACOB DIN REȘIȚA
7 min, 1976, r: Doru Marcu, Oswald Ruzicska, Stefan Copia, Erich Roman
Translarea bisericii Petru Iacob din Reșița este un material realizat de cineamatorii de la Cineclubul Optic’ 76 ce documentează, pas cu pas, procesul de translare a bisericii din Centrul Civic pe locația actuală în anul 1985.
O CĂLĂTORIE SPRE INIMA REȘIȚEI
20 min, 11.XI.1963, s, r: Mirel Ilieșiu, i. Tiberiu Olasz, c: Ioan Georgescu
Ideea care stă la baza filmului este saltul uriaș făcut de țara noastră care, sub conducerea partidului, a obținut succese fără precedent în industrializarea socialistă. Filmul urmărește pe baza acestei idei procesul de fabricare în Uzina de construcții metalurgice din Reșița a turbinelor necesare marilor noastre hidrocentrale în construcție
- Regizor:
- Arhiva Națională de Filme
- An:
- —
- Țară:
- România
- Gen:
- DOCUMENTAR
- Durată:
- —
- Limbă:
- ROMÂNÂ
- Subtitrare:
- —
- Proiecție:
- duminică, 28 iulie, Centrul civic, sub funicular
Premii și festivaluri:
Selecție curatoriată de Ana Szel și Andrei Bălbărău