Timp liber în Bucureștiul socialist – Filme de arhivă
Cum și unde locuiau bucureștenii perioadei socialiste? Cum arătau locurile lor de muncă? Și unde se distrau și se relaxau ei? Prin intermediul celor 27 de filme de arhivă cuprinse în cele trei calupuri tematice ale programului, ne propunem să explorăm cât mai multe fațete ale unor posibile răspunsuri la aceste întrebări.
Timp liber în Bucureștiul socialist este un program ce cuprinde 9 filme care ating subiectul locuirii și conviețuirii în cartierele capitalei din vremurile socialiste. Programul are o durată totală de 94 minute și va fi proiectat în cadrul UrbanEye ediția a 10-a: Încotro?, duminică 12 noiembrie, de la 21:00, la Cinema Elvire Popesco.
Programul cuprinde documentare, reclame și filme utilitare realizate între 1959 și 1986, majoritatea fiind produse de Studioul „Alexandru Sahia”, instituția cea mai activă în realizarea unor astfel de proiecte cinematografice în România socialistă. Temele lor sunt extrem de variate și surprind multe problematici relevante pentru preocupările urbanistice ale epocii lor: de la proiectul de construcție a liniilor de metrou ale capitalei, la modernizarea și dezvoltarea sistemului de canalizare a orașului, la planurile de construcții ale unor cartiere de blocuri și până la translarea unor clădiri întregi printr-un procedeu tehnic inedit.
1. Grădinile muncii (1977, David Reu)
10 minute
Un film despre cartierul Pantelimon în care diverși muncitori și muncitoare ce lucrează și locuiesc în această zonă își exprimă admirația pentru omologii lor constructori responsabili de proiectarea și înălțarea unor parcuri, blocuri și fabrici moderne, „Grădinile muncii” nu ratează ocazia de a trasa comparații între prezent și trecut, cuprinzând și imagini de arhivă cu aspectul cartierului de dinaintea reconstrucției socialiste. Finalul e dedicat naturii oferite în abundență locuitorilor de parcurile și de străzile din Pantelimon, refrenul unui șlagăr interpretat de Mihai Constantinescu acompaniind imagini bucolice cu răsărituri și apusuri, cu diverse flori intens colorate și cu oameni jucându-se printre copaci, stând la plajă sau plonjând în apele lacului albastru.
2. Tehnică nouă, oameni culți (1963, Alexandru Sârbu)
16 minute
Dezinvoltura cu care cineaștii îmbină momente de veritabil musical, cu diverși muncitori și muncitoare interpretând melodii pline de avânt patriotic și proletcultist, cu sonorități de bossa nova, de jazz sau inspirate din folclor, acompaniază un mix, la fel de complex, de povești individuale și colective ale celor din fabrică. Cazurile exemplare prezentate sunt, la rândul lor, însoțite de rezumate ale produselor uzinei și ale caracteristicilor lor tehnice, precum și ale modalităților de petrecere a timpului liber al muncitorilor – de la cursuri universitare la seral, la seri de dans, de teatru sau de lectură a cărților împrumutate de la biblioteca uzinei.
3. Cineclubiști la munte iarna (material cineclub 1964-1966 montat de Roxana și de Ana Szel), 4 minute
Preluând modelul sovietic, primele cinecluburi de amatori din România au apărut în anul 1957, la Timișoara și la București, și s-au organizat în cadrul Caselor de Cultură Studențești și a Caselor de Cultură a Sindicatelor de pe lângă fabrici și uzine. Până în 1989 aceste cinecluburi au funcționat în întreaga țară și au produs filme de ficțiune, documentare, animații și filme experimentale pe peliculă de 35, 16 și 8 mm și, începând din anii 1980, pe suport VHS.
Materialul brut din care sunt extrase cele câteva fragmente prezentate aici este filmat pe suport de 16 mm, fără sunet, de către membrii cineclubului Studfilm din București, în perioada 1964-1966, cu ocazia taberei de iarnă organizate pentru studenți. Imaginile filmate surprind ipostaze sintetice, convenționale, de tip reportaj, și au în același timp aerul candid al unor home movies din vacanță.
- Materialul aparține Asociației Naționale a Cinecluburilor și Realizatorilor Neprofesioniști de Film din România, prin intermediul cineama.ro.
4. Grădinari de duminică (1985, Ion Visu)
10 minute
Un reportaj despre o activitate urbană inedită, „Grădinari de duminică” este dedicat acelor oameni care, în timpul liber, au schimbat „pătratul de beton” al apartamentului de bloc în care locuiesc, pe o parcelă de teren cultivabil de care au grijă. Tineri și vârstnici, bărbați și femei, precum și copii se strâng după orele de program și la sfârșit de săptămână la „Grădina de legume Fundeni” din sectorul 2 al capitalei, unde cultivă legume și flori, sapă, udă, plivesc, fac mișcare și petrec timp în aer liber.
5. Bucur-Obor (1980, Stelian Penu)
14 minute
O reclamă pentru vizitarea magazinului Bucur-Obor, filmul prezintă diversele raioane ale acestui cel mai mare complex comercial al țării de la acel moment, un adevărat „mall” propunând de toate pentru toți – jucării, haine, mâncare, instrumente muzicale, discuri cu trupe românești sau străine și până și o discotecă pentru vizitatorii nocturni. „Bucur-Obor” ne face cunoștință cu conducerea magazinului, dar și cu o parte a angajaților, despre care se spune că sunt machiați, coafați și îmbrăcați după ultima modă, pentru a corespunde standardului de modernitate al locului. Una dintre cele mai delectante scene e cea în care diverși clienți francezi, ruși sau germani (cel mai probabil, jucați de interpreți români trădați de accentul pronunțat) interacționează cu personalul – un indiciu suplimentar al cosmopolitismului magazinului.
6. Salbia argintie (1971, Adrian Ianuli)
11 minute
Filmul prezintă acțiunile de asanare a lacurilor din jurul Bucureștiului, începute în anul 1968. De asemenea, sunt descrise lucrările de construcție a podului Străulești și de curățire a lacului Mogoșoaia. Printre celelalte parcuri surprinse în anul 1971, când a fost realizat documentarul, se numără Herăstrău, Cernica, Tei și Pantelimon II, toate fiind spații de agrement importante pentru locuitorii diverselor cartiere ale capitalei.
7. Athenée Palace (Leonard Suciu)
2 minute
Un scurt clip de promovare a legendarului club Athenée Palace, filmul e o prezentare în manieră pop a distracțiilor de noapte oferite de acest spațiu al pierzaniei. Dansatoare îmbrăcate sumar, cântăreți transpirați, tot felul de atracții bahice asezonate cu o ambianță muzicală psihedelică recreează o atmosferă occidentală, în care spectatorii (bărbați și femei deopotrivă) sunt relaxați și abia vizibili în clar-obscurul fumului de țigară, iar performerii se oferă privirilor indiscrete și lacome după experiențe exotice.
- Filmul face parte din programul Arhiva Activă, care digitalizează și accesibilizează filme din arhiva UNATC, https://arhiva.unatc.ro/filme-unatc/.
8. Vacanța (1978, Ada Pistiner)
10 minute
Fluierul trenului în gară, desenele cu cretă colorată pe asfalt sau megafonul care anunță programul zilnic contribuie la rememorarea atmosferei vacanțelor petrecute pe malul Mării Negre în tabăra de la Năvodari de generații întregi de școlari și liceeni. Fără comentariu din off, construit din mici momente care marchează activitățile dispuse ordonat pe parcursul unei zile, documentarul Adei Pistiner este o odă închinată cârdurilor nesfârșite de copii bronzați care aleargă, se joacă, mănâncă, înoată sau petrec seara la focul de tabără.
9. Antiinterviu (1983, Tudor Potra)
17 minute
Un portret al caricaturistului Mihai Stănescu, acest film studențesc realizat la începutul anilor 1980 propune o reprezentare nonconformistă a unui artist care se exprimă dezinvolt, atât în fața camerei, cât și în desenele sale. Construcția documentarului intră într-un soi de dialog cu spiritul ironic și tonic al replicilor protagonistului, extrăgând, din când în când, din cotidianul vieții orașului scene de un comic absurd sau burlesc.
- Filmul face parte din programul Arhiva Activă, care digitalizează și accesibilizează filme din arhiva UNATC, https://arhiva.unatc.ro/filme-unatc/.
Durata programului: 94 de minute
Program și texte curatoriale de Ana Szel și Andrei Rus.