
RE:thinking Cinemas
Reactivarea cinematografelor – patrimoniu și comunitate
În contextul în care România este țara europeană cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori, iar în București în ultimul an au fost închise mai multe cinematografe din diverse motive de securitate, necesitatea redeschiderii cinematografelor devine deosebit de actuală.
RE:thinking cinemas este un eveniment care aduce împreună diferitele inițiative legate de reactivarea cinematografelor, în special a celor aflate în clădiri de patrimoniu, deschizând dialogul privind posibilitățile de intervenție în viitor.
JOI | 13 octombrie | ora 19.00
Masă rotundă cu reprezentanții inițiativelor pentru reactivarea cinematografelor: Teatrul de vara Capitol, Cinema Marconi, Cinema Favorit și Flamura (Grupul de inițiativă Flamura) din București și Cinema ARTA din Cluj despre potențialul pe care aceste spații le au pentru comunitate, cât și despre valoarea lor de patrimoniu
VINERI | 14 octombrie | ora 19.00
Seară de film UrbanEye, în cadrul căreia vor fi proiectate trei documentarecare vorbesc, într-o formă sau alta, despre istoria cinematografelor în lume.
ROLL ON CINEMA (r. Jerome Prieur, Franța, 2011, 52 min) urmărește evoluția cinematografiei începând cu anul 1798, când, în inima Parisului, Etienne-Gaspard Robertson a pus în scenă spectacolul „Fantasmagoria”, făcând fantome și siluete să danseze cu ajutorul unor lanterne. De aici până la cinematografia fraților Lumière, istoria a fost marcată de câțiva inventatori geniali: Reynaud, Plateau, Muybridge sau Marey. Toți aceștia au pavat drumul spre anul 1895, când, tot în Paris, în Salonul Indian al Grand Café, va avea loc prima proiecție de film cu public din lume.
Filmul este vorbit în franceză și are subtitrare în limba engleză.
KINOTEATRON (Armenia, 2015, 10 min) spune povestea singurului cinematograf din orașul Dilijan, Armenia, uitat de istorie și căzut în paragină. Dar ce poate face generația tânără pentru acesta? Povestea e foarte asemănătoare cu destinul multor cinematografe din România.
Filmul este vorbit în limba armeană și are subtitrare în limba engleză.
ISLANDS OF FORGOTTEN CINEMAS (r. Ivan Ramljak, Croația, 2016, 35 min) este un documentar poetic despre obiceiul de a merge la cinema, pierdut astăzi în orașele mici aflate pe insulele croate, dar foarte popular în a doua jumătate a secolului trecut. Șase protagoniști își aduc aminte vremurile bune, filmele preferat și evenimentele din jurul proiecțiilor cinematografice, care au avut un impact semnificativ asupra vieților lor.
Filmul este vorbit în limba croată și are subtitrare în limba engleză.
INTRAREA ESTE LIBERĂ
Accesul se face începând cu ora 18.30
____
Evenimentul face parte din proiectul Cinema-Patrimoniu-Comunitate,
proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării