Seri de film UrbanEye la Timișoara
În cadrul Serilor de Film UrbanEye, puteți viziona 4 filme care abordează tema orașului ca bun comun și a responsabilității pe care fiecare dintre noi o are față de acesta.
Proiecțiile vor avea loc la Cinema Victoria, iar programul este:
Vineri, 7 octombrie, ora 18:30 – PUSH (1h30). Documentarul urmărește un fenomen îngrijorător la nivel global: creșterea excesivă a prețului locuințelor, deși veniturile populației stagnează. Vor deveni orașele noastre prea scumpe ca să ne permitem să mai locuim în ele? Leilani Farah, raportorul ONU pentru locuințe adecvate, și-a propus să înțeleagă această criză care forțează relocarea a milioane de oameni în avantajul unui proprietar anonim tot mai bogat și mai influent.
Sâmbătă, 8 octombrie, ora 18:30 – DINCOLO DE ZIDURI (50 min) + dezbatere (45 min). Marsilia este un oraș deschis, accesibil, dar cu o treime din locuințe aflate în reședințe închise, înconjurate de bariere sau ziduri. Sarah locuiește în Coin Joli, un cartier suburban ale cărui străzi erau deschise până de curând, puteau fi traversate cu ușurință, dar au început să fie blocate progresiv. Hotărâtă, ea pornește o luptă împotriva acestor blocaje care se răspândesc ca un efect domino, generând trasee alternative și conflicte. Privitorul este scufundat în această mică parte a orașului care arată o altă Marsilia, cea de mâine, într-un echilibru instabil între aspirațiile individuale, proprietatea privată și dorința unui oraș de a fi deschis și accesibil tuturor.
După proiecție, vă invităm să explorăm subiectul filmului la o discuție.
Duminică, 9 octombrie, ora 17:00 – URMELE TRECUTULUI (1h07). Un oraș cu o istorie tulbure, care încearcă să reconstruiască ce a pierdut în bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, Dresda este din 2015 scena unui apariții îngrijorătoare: membrii mișcării de extremă dreapta Pegida mărșăluiesc în fiecare seară de luni pe străzile orașului. Cât de mult contribuie la acest fenomen încercările de a reproduce arhitectura pierdută în 1945? Filmul explorează legăturile orașului cu trecutul într-un prezent incert.
Proiecție în parteneriat cu Centrul Cultural German Cluj-Napoca.
Duminică, 9 octombrie, ora 18:30 – CITIZEN JANE (1h32). „Orașele au înzestrarea de a oferi câte ceva tuturor, însă numai atunci când sunt create de către toată lumea” – Jane Jacobs. Cartea sa din 1961, The Death and Life of Great American Cities, aducea la acea veme o nouă perspectivă asupra orașelor. Asta pentru că în ea Jacobs chestionează reconfigurările urbanistice ale perioadei sale și propune un alt mod de a privi orașele. Considerat vizionar, textul său adresează principalele probleme urbanistice, oferind soluții pentru păstrarea esenței orașului și pentru remedierea distrugerilor provocate de noile proiectele arhitecturale. Filmul retrasează „bătăliile” pentru New York dintre Jane Jacobs și mogulul Robert Moses, pe măsură ce urbanizarea se mută în linia întâi a agendei globale.
Proiecțiile pot fi vizualizate în urma achiziționării biletelor din Cinema Victoria sau online aici. Preț bilet: 15 lei